2011. október 3., hétfő

Örömmel jelentkezem be!

Nagyon köszönöm, hogy én is fonalfaló lehetek! Magamról:4 gyerkőcöm van, közülük jelenleg a három kicsi él velem. A nagymamám tanított meg kötni és hímezni, előbbit akkor nyáron, miután betöltöttem az 5 évet. Most ötödikén lesz 5 éves Timi lányom, és  pár hónapja nyaggat, hogy ő is szeretne kötni, így a szülinapi ajándéka egy kötős szett lesz. Remélem örül neki. Horgolni pár évvel később tanultam meg, anyai nagyanyám emlékére, mivel később kiderült, neki ez a típusú kézimunka ment a legjobban. Mióta van időm az egy éves mellet, újra nekiültem a felhalmozott fonalaim feldolgozni, és olyan jól sikerült, hogy velem kötteti meg lassan az összes ismerős a gyerkőcök  téli kiegészítőit. Jelenleg 1 blogot működtetek, azt a nagyobbik lányom kedvéért, aki most töltötte be a 12 évét, és megrögzött barbie gyűjtő. Őt inkább a varrás érdekli :-) A két kicsi/Joci 3; Zsófi 1/ egyenlőre élvezi a modell szerepet, és az elkészült kis darabokat:-) Néhány kép a régebbi munkáimról:






6 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ez a kerek poncsó!!!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Ha valaki szeretné, meg tudom adni az adatait, ennek ugyanis az a legnagyobb különlegessége, hogy én matekoztam ki, hány szemmel kell indulni, hol fogyasszunk, stb... Ez 15 hónapos méret, de könnyen lehet nagyobbra kötni!

    VálaszTörlés
  3. A poncsó nekem is nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  4. Csatlakozom a poncsórajongókhoz, nekem is nagyon tetszik. nem akarod itt közzé tenni a paramétereit? Nagyon hálás lennék érte :-)

    Szépek nagyon a gyerkőcök, gratulálok!

    VálaszTörlés
  5. A poncsó adatai: RED HEART Lisa e50g =125m fonalból
    4 különálló részt kötünk: 85 szemmel kezdünk, és minden harmadik sorban a széleken 2*1 szemet fogyasztunk. 54 sor magasságnál 36 szem van a tűn. Ekkor a munkát félretesszük, és még 3 darabot kötünk hasonlóképpen. Amikor mind készen van, harisnyakötőtűre szedjük, és körben folytatjuk; az első sorban minden harmadik szemet simán összekötünk, hogy végül 96 szem legyen összesen , a tűkön darabonként 24 szem lesz. A második sortól alakítjuk ki a gallér mintáját, passzéval. Ez kinek hogy tetszik, lehet sima-fordított, vagy 2 sima 2 fordított váltással. Addig kötjük, amekkora gallér részt szeretnénk. Mikor ezzel kész vagyunk, az oldalait összehorgoljuk, vagy varrjuk, és az aljára 1 sor rövid pálca sort horgolunk. A rojtot én a felhasznált fonal szálaiból készítettem, kb. 10 cm-s darabok. Ha nagyobb gyereknek szánjuk,. a következőképp lehet méretet számolni: a kezeket oldalra tartatjuk és lemérjük a gyerek csukló és térd közti távolságát. A választott fonalból 20szem/20 sor mintát kötünk, és ez alapján ki tudjuk számolni, hogy a cs-t- közti távolság hány szemmel indul. a nyak részéhez a gyerek sapiméretét kell venni, ezt a szemszámot elosztjuk néggyel, és így jön ki, hogy hány szemmel indítjuk a körkötést. A sorszámot a próbaminta alapján, a váll és a csukló közti távolság lemérésével tudjuk kiszámolni. Pl. váll és cs. távolsága:50cm A próba darab 20 sora 10 cm, akkor 5*20= 100, azaz 100 sorra kell számolni a fogyasztást. A különbözetet, ha lesz elosztom a maradék számmal, és így megkapom, hány szemet kell fogyasztani az első körben kötött sorban. Pl: 36 szem maradt, de csak 24 kell, akkor 36-24=12; 36/12= 3 Remélem nem nehéz ezen eligazodni :-) ha mégis, írjátok meg!

    VálaszTörlés
  6. de zizi vagyok, ez egy másfél évesre való adatai, ami fönt van

    VálaszTörlés